Verslag Aprilbijeenkomst 2015 – Racial profiling

Jelle RinzemaBijeenkomsten0 Comments

De aprilbijeenkomst van het Hartmans Netwerk die plaatsvond op 10 april 2015 in Utrecht stond in het teken van racial profiling. De rode draad van de bijeenkomst vormde het gesprek over de verschillende manieren waarop we naar elkaar kijken en welk effect dit heeft op onszelf en anderen. En meer specifiek: het effect dat dit heeft op politiemensen en ambtenaren.

Voorafgaand aan de bijeenkomst zijn we begonnen met een onderzoek naar onze eigen ogen. Iedereen ziet anders, maar weten we zelf eigenlijk wel hoe scherp we zien? Met een simpele test hebben we onze eigen impliciete vooroordelen gemeten en met elkaar de uitkomsten besproken. Herkennen we de uitkomsten? Wat zegt dat over ons denken en over ons handelen?

Stadswandeling UtrechtNa de lunch zijn we op stap gegaan in de stad. In een stadswandeling zijn we meegenomen in het leven op straat door (ex-)daklozen en (ex-)drugsverslaafden die dit harde leven zelf geleefd hebben en nu op professionele wijze hun talenten inzetten als stadsgids. Wij hebben Utrecht op een andere manier ervaren, plekken bezocht waar veel drugshandel plaatsvindt en waar veel drugs wordt gebruikt. Ook hebben we verschillende ‘trucjes’ geleerd over hoe je als dakloze warm en droog kan blijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bijwonen van openbare zittingen in de rechtbank? Even verwarmend als leerzaam.

Terug in het stadskantoor gaf Gerbrig Klos, senior policy advisor binnen Amnesty International en schrijver van het Amnesty rapport over etnisch profileren, een presentatie. Zie ook: Proactief politieoptreden vormt risico voor mensenrechten – Etnisch profileren onderkennen en aanpakken – Amnesty International. Vervolgens hebben wij met haar en een aantal ervaringsdeskundigen gesproken over het rapport, de effecten in het dagelijks leven en hoe hiermee om te gaan.

Het was vooral een indrukwekkende dag met veel interessante en diverse perspectieven. Het lijkt wellicht niet een logische thema voor een ambtenaar werkzaam binnen de lokale overheid, maar vooroordelen komen overal voor. Wij, werkzaam voor het openbaar bestuur, hebben een extra verantwoordelijkheid ons niet te laten leiden door vooroordelen. Ook als inwoners van Nederland hebben wij de plicht om ons hiervan bewust te zijn.

 

Reageer op dit artikel