Verslag Najaarscongres 2015 – Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Jelle RinzemaBijeenkomsten0 Comments

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Een achterhaalde vaardigheid? Juist Dordrecht, de stad die ooit brutaal genoeg was om de eerste vrije Statenvergadering te houden, is de plaats om dit soort prikkelende vragen te stellen. Zo opende Martien van der Kraan, gemeentesecretaris van Dordrecht, het najaarscongres van Hartmans Netwerk.


De wereld waarin we werken verandert sterk. In toenemende mate nemen inwoners en maatschappelijke organisaties zelf het initiatief. Ze agenderen problemen en/ of komen zelf met creatieve oplossingen. Deze context vraagt ook iets van de vaardigheden die bestuurders én wij ambtenaren nodig hebben om effectief te zijn.

Op dag 1 verdiepten we ons – aan de hand van een model van Gerard Schouw en Pieter Tops – verschillende typen bestuurders. Van de leider (je kent ‘m wel: de burgemeester of wethouder met een duidelijke visie) tot de ambassadeur, een bestuurder die midden in de samenleving staat en overal zijn contacten heeft. Ook kropen we tijdens een levendig debat over windenergie in de huid van een lid van Provinciale Staten of een gedeputeerde. Daarbij kon een stevige motie van wantrouwen natuurlijk niet ontbreken om de sfeer er goed in te houden.

De tweede dag stond in het teken van onze eigen vaardigheden. Tonco Modderman (Publiek Domein) confronteerde ons onder meer met onze eigen rolopvatting. Hoe staan wij in ons werk? Zijn we sterk gedreven door inhoud en vinden we het maar lastig wanneer een bestuurder iets anders wil dan eigenlijk was afgesproken? Of laten we ons juist sterk leiden door de politieke context en buigen we al te makkelijk de regels die we hebben vastgelegd? Ook wanneer we voor lastige vraagstukken komen en integriteit in het geding komt is dit besef van onze eigen opvattingen cruciaal. Tellen we dat op bij de praktische ervaring van dag 1, dan is maar één conclusie mogelijk: dankzij Hartmans Netwerk is de kwaliteit van het openbaar bestuur weer op een iets hoger plan gekomen 😉
Organisatie
Jan Willem Schuurman

Jan Willem Schuurman

Organisatie
Marije Voorthuijzen

Marije Voorthuijzen

Organisatie
Soumicha Aabouz

Soumicha Aabouz

Organisatie
Celine Klemann

Celine Klemann

Reageer op dit artikel