Verslag Slotbijeenkomst 2015 – Online ambtenaar

Jelle RinzemaBijeenkomsten0 Comments

 

Dit jaar waren we voor de slotbijeenkomst op bezoek bij de gemeente Hilversum. De slotbijeenkomst staat elk jaar in het teken van afscheid en ontmoeten. In de ochtend namen we afscheid van de derdejaarsleden en in de middag ontmoetten we de alumni.

Na een persoonlijk woord voor iedereen en een cadeau als herinnering voor de periode bij het Hartmans Netwerk, kregen we een zeer interessante presentatie van alumna Simone van Geelen. Simone heeft in September 2015 een week lang een programma gevolgd aan Harvard University. Zij koos voor het programma ‘Leadership for the 21st Century: Chaos, Conflict and Courage’. In een uur tijd heeft ze ons allerlei zaken verteld over leiderschap. De belangrijkste boodschap die ze ons meegaf was: Maak verbinding, sta stilte toe en laat ieder woord tellen. Een zeer waardevolle boodschap voor iedereen die in zijn/haar functie te maken heeft met het aansturen van anderen, of het nou hiërarchisch of functioneel is. En wat blijkt, dit is in praktijk niet zo simpel als het lijkt!
In de middag stond het thema ‘online ambtenaar’ centraal. Nadat zo’n 15 alumni ons hadden versterkt op het Mediapark in Hilversum, kwam David Kok (communicatieadviseur gemeenteraad Almere) ons meenemen in de wereld van de online ambtenaar. Een centrale vraag was wat er ook van ons als ambtenaren verwacht wordt nu de wereld om ons heen veel digitaler wordt. Volgens David gaat dit een stuk verder dan alleen het gebruik van social media, en vraagt het een hele andere manier van denken en doen om dit te kunnen bewerkstelligen. Een aantal pittige discussies ontstond over wat dan eigenlijk precies onze taak als overheid is. Zeer interessant om nog eens op door te gaan in het kader van de decentralisaties in het sociaal domein en de komst van de Omgevingswet voor de gemeente. Meer over dit onderwerp in het gastartikel dat David schreef voor deze website.

Na het inhoudelijke deel was het tijd om het Media Park verder te verkennen en was er een rondleiding door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Samen met de borrel daarna was het een mooie afsluiting van deze inspirerende dag.

Organisatie
Rosanna Stokes

Rosanna Stokes

Organisatie
Anne Visser

Anne Visser

Reageer op dit artikel