Hartmansblog: Bouwen

Jelle RinzemaHartmansblogs3 Comments

Mocht iemand mij vragen naar mijn drie grootste hobby’s dan zou ik na langdurig intern beraad komen tot motorrijden, klussen en lezen – in volgorde van de hoeveelheid adrenaline die vrijkomt tijdens de activiteit. Het is makkelijk om jarenlang dezelfde hobby’s aan te houden. Comfortabel, knus en warm. Het beoefenen van een hobby wordt als thuiskomen, of als slapen. Onlangs ben ik eens serieus gaan nadenken over het waarom van mijn hobby’s. Is er een gemene deler? Waarom vind ik deze zaken eigenlijk interessant, leuk of stimulerend?

Er bleek niet zo zeer een gemene deler te bestaan. Motorrijden, klussen en lezen vind ik aantrekkelijk vanwege respectievelijk het ontdekken, het bouwen en het ontwikkelen.

Op de motor kom ik op plaatsen die ik met de auto zou overslaan, niet per se omdat auto’s daar niet kunnen komen maar omdat ik op de motor rijd om te rijden, niet om ergens te komen. Ik ontdek dus niet enkel het startpunt en de bestemming. De wegen – en de restaurantjes aan die wegen – zijn de ontdekking.

Tijdens het klussen maak ik iets van niets – of van weinig. Dat klinkt voor een hoop mensen wellicht wat basaal, maar lange tijd kwam mijn zingeving uit de mentale kant van het bestaan. Nuttig, mooi en waardevol, maar een tastbaar resultaat is zeldzaam. Een beleidsdocument kan een kunststukje zijn, maar een kast of een muur doen daar absoluut niet voor onder. Klussen brengt mijn brein rust en geeft mijn spieren iets te doen. Een welkome afwisseling met mijn zakelijke bestaan, waar mijn beenspieren wegkwijnen op een bureaustoel en tijdens overleggen mijn kaakspieren de meest actieve spieren uit mijn lichaam zijn.

Lezen, tot slot, leidt af en brengt mijn geest op plaatsen die mijn motor niet kan bereiken. Niet altijd zinvol, maar altijd zingevend.

Het voornaamste inzicht dat de bovenstaande overpeinzingen me hebben gebracht is het feit dat mijn hobby’s en mijn werk niet, zoals ik altijd heb aangenomen, tegenpolen zijn – nuanceverschillen in het gebruik van spiergroepen daargelaten. Op mijn werk blijken ontdekken, bouwen en ontwikkelen eveneens mijn voornaamste bronnen van geluk. Ik ontdek talent in anderen en soms een beetje in mezelf. Ik bouw aan een netwerk, aan goede resultaten en aan een team waar ik trots op ben. Ik ontwikkel samen met mijn collega’s nieuwe manieren om ons werk te doen. Soms efficiënter, soms simpelweg beter. En met enige regelmaat blijkt dat een deel van het gebouw instort of dat mijn ontwikkelingen contraproductief zijn. Falen is ook ontdekken ;). Het zijn die drie factoren die er voor zorgen dat ik, sommige maandagochtenden na een zwaar weekend daargelaten, met uitzonderlijk veel plezier naar mijn bus wandel.

Het zijn, niet geheel toevallig, precies de drie zaken die ik noem wanneer iemand mij vraagt wat het Hartmans Netwerk mij brengt: ik bouw aan mezelf door te ontdekken en te ontwikkelen, met behulp van een groep intelligente en ambitieuze mensen. Toch een soort hobby dus.

Volgende week: voorzitter Rosanna Stokes.

Over de schrijver
Jelle Rinzema

Jelle Rinzema

Twitter

Lid en webmaster 2015 - 2017.

3 Comments on “Hartmansblog: Bouwen”

  1. Aletta Wysocki - Elders

    Leuk om een andere motorrijdende Hartmanner te zien (zijn er nog meer inmiddels???). Ik rijd op een (aangepaste) Aprillia Mana, en ben redacteur van de Strada, het magazine van de Ducati Club Nederland (en hiermee verklap ik dus gelijk welke motoren ik nog meer heb gehad!)

    Ik zie een toertochtje aankomen! 🙂

  2. Jelle Rinzema

    Leuk om je reactie te lezen! Hendrik en Merel (zie het ledenoverzicht) rijden ook motor. We hebben nog geen gezamenlijke ritten gedaan, maar wat niet is…

Reageer op dit artikel