Hartmansblog: Team Familie

Jelle RinzemaHartmansblogs0 Comments

De afgelopen weken waren voor mij wat vreemd. Op 80 jarige leeftijd overleed mijn opa. Ziek van lijf, maar helder van geest. Van de ene dag op de andere word je geleefd door het schema van de Dela en moet je iets doen dat je niet vaak doet: samenwerken met de familie. En dan niet om het huishouden te regelen, maar om in korte tijd een afscheid voor opa te regelen waar iedereen zich in herkent.

Al snel verandert de familie in een klein team van negen personen, met een gezamenlijk doel. Door de lange to-do lijst is het duidelijk dat er taken verdeeld moeten worden. Zo zoekt mijn oom, die visueel is ingesteld, oude foto’s bij elkaar. Mijn tante, verzorgend als ze is, zorgt voor eten, drinken en de nodige tissues. Mijn moeder, de meest creatieve van de familie, combineert verschillende teksten tot een bidprentje. Mijn vader, de manager, zorgt voor de organisatorische kant.

Het team dat familie heet, werkt nauw samen. Soms wordt afstemming gezocht. Er wordt wat gediscussieerd over muziek. Er worden verhalen verteld. Er wordt samen gehuild. Het voelt vreemd, deze hele situatie. Het voordeel is, dat je elkaar kent. Hierdoor hoef je niet, zoals een team op het werk, aan elkaar te wennen en af te tasten wat de ander kan. Ook het ‘wij-gevoel’ is al aanwezig. Je vertrouwt elkaar, want je weet dat je hetzelfde doel voor ogen hebt.

Binnen een week was het zo ver. Het werd een afscheid met een lach en een traan, in een volle zaal die verlicht werd door een stralende voorjaarszon. Met de familie hebben we ons doel bereikt. De pijn van het afscheid zal nog wel een tijdje blijven, maar deze stap hebben we samen maar mooi gezet: als team, als familie.

Over de schrijver
Pleun Van Riemsdijk

Pleun van Riemsdijk

Reageer op dit artikel