Hartmansblog: (Hello) Goodbye, Hello!

Jelle RinzemaHartmansblogs0 Comments

De afgelopen twee maanden is er door trainees in de gemeente Haarlem onderzoek gedaan naar hoe trots wij ambtenaren zijn op ons werk en op onze organisatie. Uitkomst? De meest trotse ambtenaren zijn tussen de 40 en 60 jaar en zijn tussen de 16 en 20 jaar in dienst bij de gemeente. Wat zegt dit over ons jonge honden? Zijn we van nature minder trots op wat we doen dan de oude(re) rotten in het vak of gaat een gevoel van trots gepaard met de tijd dat je ergens werkt? Ruim 80% van de Haarlemse ambtenaren vertelt op verjaardagen zonder aarzeling dat ze ambtenaar zijn. Gelukkig, trots zijn we misschien (nog) niet allemaal, maar schamen doen we ons allerminst!

En daar is wat mij betreft ook geen enkele reden toe. Ik zie hardwerkende ambtenaren die denken in mogelijkheden en op zoek zijn naar innovatieve oplossingen voor allerlei problemen waar de stad en haar inwoners mee te maken heeft. En dat maakt mij trots. Trots om ambtenaar te zijn én trots op mijn collega’s en gemeente. Waarom zo’n sentimentele blog over trots, vraag je je misschien af? Het is een tijd van reflectie: ik ga deze mooie gemeentelijke organisatie namelijk verlaten na ruim 3,5 jaar voor een baan in die hoge toren in Den Haag, waar het ministerie van BZK in huist. Toen ik dit mijn collega’s vertelde, kreeg ik te horen: “Nu al? Je bent er net!” De gemiddelde leeftijd en ‘diensttijd’ schommelt zo rond de periode dat mijn collega’s het meest trots zijn op hun werk… Die diensttijd ga ik in Haarlem niet halen, maar het waren drie mooie jaren.. En een ambtenaar blijf ik. Een trotse, dat weet ik zeker.

(Hello) Goodbye Haarlem, hello Den Haag!

Over de schrijver
Iris De Graaff

Iris de Graaff

Reageer op dit artikel