Hartmansblog: Waar kom je ‘s ochtends je bed voor uit?

Jelle RinzemaHartmansblogs0 Comments

Over de schrijver
Judith Jansen

Judith Jansen

Twitter

Sport | Strategie | Gelderland | Jonge Ambtenarendag 2013 | Utrecht

Waar kom je ‘s ochtends je bed voor uit?

Over opstaan, energie en een levensdoel.

Opstaan en je fit voelen

Een vraag om mee te beginnen. Elke ochtend sta je op uit bed. Als het goed is word je uitgerust en fris wakker. Vervolgens kom je na een werkdag weer thuis. De vraag is: kom je met meer, minder of dezelfde hoeveelheid energie thuis als waar je mee bent opgestaan? En, hoe komt dat? Deze vraag stel ik mezelf regelmatig. Als ik ‘s ochtends op de fiets zit naar het werk voel ik of ik er zin in heb vandaag. Wordt het een fantastische dag? En ‘s avonds na een drukke werkdag terug in de trein of op de fiets luister ik naar mijn gevoel en passeren momenten van de dag door mijn hoofd.

Passie is helemaal 2016 (of 2015 of zoiets)

Volgens mij ben je gelukkig als je je talenten kunt inzetten en vanuit je passie leeft en werkt. Je komt moe maar voldaan thuis uit je werk én je hebt nog energie over. Laten we het eens hebben over passie, want passie is het woord van 2016 voor mij. Waar doe ik het als ambtenaar voor, nog beter voor wie doe je het?

Volgens David en Arjen van 365 dagen succesvol gaat het om het verschil dat je wilt maken. Een combi van waar je goed in bent en gelukkig in wilt zijn. In de filmpjes op hun site wordt vaak een vraag van iemand over persoonlijke ontwikkeling en geluk besproken. In dit filmpje vertellen zij dat passie niet gaat om iets dat je zo leuk vindt en gezellig. Het slaat terug op de passion of the christ. Waar ben je bereid voor te sterven? Dat is wel een zware vraag. Wanneer heeft jouw leven zin, wat vind je zo belangrijk? Hier krijg je onstopbare energie van volgens David en Arjen. Ook al is zo’n hoger doel niet altijd even leuk en gezellig. Dus, een simpele vraag, wat is jouw passie?

Zoektocht

Vorig jaar ben ik geswitcht van strategisch adviseur naar projectleider sport. Van een meer interne, strategische rol naar een externe, resultaatgerichte rol. Ik wilde graag meer naar buiten om in gesprek te zijn met de burger. Daar doe je het tenslotte voor! Toch? Ik begon te twijfelen en te onderzoeken of ik op mijn plek zat, voelde dit wel goed en is dit ‘mijn ding’? Het voelde voor mij als een sprong in het diepe, om als generalist volledig met sport bezig te zijn. Gelukkig komen je talenten vrij snel bovendrijven en ging ik enthousiast aan de slag met de toekomst van sportverenigingen.

Het aha-moment

Toen kwam na verschillende gesprekken, verdieping in sport en het organiseren van een belangrijke conferentie het ‘aha-moment’. Dit voelde fijn en zelfverzekerd.

Zo kwam het dat op een zolder van een sportclub in Enschede bestuursleden vertelden hoe zij de club sterker hebben gemaakt, hoe blij mensen van sport worden en trots zijn op hun vereniging. De club is tegenwoordig het middelpunt van de wijk. Natuurlijk kost dit veel tijd en energie, maar elke hobbel werd dubbel en dwars genomen. Ik voelde dat zij erin geloofden en ik voelde wat dat met mij deed en de aanwezige groep van sportbestuurders met wie ik op werkbezoek was.

En nu?

End of story zou je zeggen. Ik heb mijn passie gevonden en kom elke dag vol energie thuis van werk. Ach ja, iedereen heeft zo zijn betere en mindere dagen. Mijn passie is in ieder geval verder aangewakkerd. Tegelijk valt er nog zoveel te ontdekken en te leren. Ik kijk ernaar uit.

For the time being ga ik verder met slim verbinden en samenwerken met sportverenigingen om sport als middel in de samenleving verder te brengen. Er is nog zoveel te doen. Het belangrijkste is dat je gelooft in je missie of opdracht, helder voor ogen hebt voor wie je het doet en het vooral zelf voelt.

Voor nu lijkt het me wel wat om lid te worden van een vereniging. Dan heb ik gelijk een hobby in mijn vrije tijd. Of dat nou sport, cultuur of een hobbytuindersclub is (dat is zo’n club voor mensen met moestuintjes). Om ook verder te blijven kijken dan sport is het Hartmans Netwerk een mooie aanvulling en verdieping. En wellicht loop ik eens een dagje mee met een collega, uit nieuwsgierigheid naar zijn of haar passie! Wie vindt het leuk om zijn of haar passie met mij te delen op de werkvloer?

Reageer op dit artikel