Moeilijker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Jelle RinzemaHartmansblogs0 Comments

Over de schrijver
Luuk Donderwinkel

Luuk Donderwinkel

Facebook

“Lekker concreet, daar houden we van.” Het was een van de eerste dingen die ik hoorde tijdens mijn sollicitatie voor het Hartmans Netwerk. Yes! De zaken concreet maken. Hou ik ook van! Het is wat ik als communicatieadviseur dagelijks doe. En vaker dan me lief is, is dat een enorme uitdaging. Vooral op schriftelijk gebied zie ik de meest fantastische creaties langskomen. Tijd om daar wat aan te doen.

Henk en Corrie uit de Klaproosstraat

Veel ambtenaren hebben het schrijven tot een kunst verheven. Want waarom makkelijk doen, als het moeilijk kan. Moeilijke woorden staan ook veel deskundiger natuurlijk. En vijf zinnen in een leveren ware kunststukjes op. “In ons schrijven van 4 januari jl. hebben wij derhalve gemeld dat er abusievelijk teveel ruimte is vrijgehouden vanaf de nieuw te bouwen woning tot aan de erfgrens met het landgoed waarbij we overigens wel het stramien van de lintbebouwing aan de weg in acht hebben genomen”. “Mooi verwoord”, denkt de ambtenaar. “Wat staaat hier”, denken Henk en Corrie uit de Klaproosstraat. Tijd voor een wake-up call. Want Henk en Corrie hebben het niet over ‘een schrijven’ en zeggen hoogst waarschijnlijk niet dat ze iets ‘abusievelijk’ hebben gedaan. Met Henk en Corrie communiceren, is in de taal van Henk en Corrie communiceren.

Doe een wiebje!

Bij de gemeente Renkum hebben we het afgelopen jaar alle medewerkers de mogelijkheid geboden een workshop klantgericht schrijven te volgen. Heel veel collega’s hebben daar gehoor aan gegeven. Ik ook en ik ben eerlijk: ik dacht dat ik al heel aardig kon schrijven. Als communicatieadviseur wordt er ook van je verwacht dat je het allemaal weet en er de ene na de andere ‘inwonerproof’ tekst uitgooit. (Ja, inwoners. Niet burgers. Burgers haal je bij het fastfoodrestaurant). Maar al snel werd me duidelijk dat ook ik nog genoeg kon leren. De spiegel die we kregen voorgehouden was meedogenloos. Onze zinnen waren vaak passief (dat creëert afstand) en te lang (zinnen mogen maximaal 15 woorden bevatten). Ook gebruikten we veel te veel moeilijke of ouderwetse woorden.

Een dag vol waarom-doen-we-dat-eigenlijk-zo-tjes en handige tips volgde. De beste tip die ik die dag heb gehad: Doe een wiebje! Een wiebje? Ja, een wiebje: ‘Wat Ik Eigenlijk Bedoel’. Weet je even niet hoe je iets moet opschrijven, schrijf dan eens gewoon op wat je bedoelt. Succes gegarandeerd. Zo maken we het voor iedereen wat makkelijker. Want het hoeft helemaal niet zo moeilijk.

Interesse in een schrijfworkshop voor jouw team, afdeling of organisatie? Ik help je graag verder!

Reageer op dit artikel