Ruimte maken

Jelle RinzemaHartmansblogs0 Comments

Over de schrijver
Jan Willem Schuurman

Jan Willem Schuurman

Afgelopen vrijdag was D-day. Ongeveer 200 collega’s verhuisden binnen ons pand naar een andere plek. Na maanden van voorbereiden een dag lang verhuizers aansturen en allerhande gaatjes dichtlopen. Van het aansluiten van een pc tot het verslepen van een aangepaste bureaustoel. Heerlijk om eens lekker praktisch bezig te zijn…

Mooier dan dat is het om te zien wat zo’n verhuizing allemaal losmaakt. Sowieso zit er eigenlijk helemaal niemand te wachten op een verhuizing. Mensen overtuigen met een stapel rationele argumenten zit er ook niet in, want wie gaat er ooit bewijzen dat de verhuizing daadwerkelijk zorgt voor een betere samenwerking tussen collega’s of een hogere productiviteit?

Hoe dan ook, de kogel is door de kerk. We zijn verhuisd. En eerlijk gezegd maakt het me steeds minder uit of we de oorspronkelijke doelen bereiken. De echte voordelen van verhuizen zie je pas als je er midden inzit. Meest in het oog springen de kliko’s vol papier die het gebouw uitvliegen. Stukken waarvan we niet meer wisten dat we ze hadden, dossiers van collega’s die al jaren geleden zijn vertrokken. Als het dan toch uit een kast moet… Precies: weg ermee. Dat geeft lucht! Alleen dat is al reden om één keer in de paar jaar te verhuizen.

Maar dat is nog niet het mooiste. Door onze interne verhuizing komt 2,5 verdieping leeg. In eerste instantie was dat een lastig punt. Want als je dan toch leegstand hebt, waarom zou je de andere verdiepingen dan drukker maken. Noem me eigenwijs, maar die leegstand is wat mij betreft positief. Creëer een lege ruimte en mensen komen met creatieve ideeën om die te vullen. Een lege ruimte leent zich prima om staand te vergaderen, voor een sportruimte of een stiltedisco. En een lege verdieping maak je voor een appel en een ei geschikt voor een tijdelijk projectteam.

Kortom: maak ruimte en er ontstaan mooie ideeën om die ruimte te vullen. Een tegeltjeswijsheid die vast niet alleen van toepassing is op huisvesting. Die tegeltjeswijsheid geldt ook voor mij. Wat zou het goed zijn een keer in de zoveel jaar wat radicaler ruimte te maken in mijn agenda. Ruimte maken en dat ook even zo laten totdat zich – vanzelf?! – mooie kansen aandienen. Organiseer je eigen toeval noemt een collega dat hier.

En die tegeltjeswijsheid geldt ook voor ons als overheid. Hoe vaak hoor je niet dat we ruimte moeten maken voor mooie initiatieven uit de samenleving? De vraag is hoe. Van onze interne verhuizing leer ik dat de beste methode is om gewoon eens te stoppen met wat je al jaren doet. Ruimte maken, dat vooral ook op elke straathoek verkondigen en dan rustig afwachten wie er in het gat springt. Doe je mee?

Reageer op dit artikel