Verslag septemberbijeenkomst 2016 – Leiderschap in de publieke sector

Jelle RinzemaBijeenkomsten, Nieuwsberichten0 Comments

“Wat ik heb overgehouden aan het gesprek op 23 september in Alphen aan den Rijn, is een bevestiging van het besef dat leiderschap iets is dat een ieder in zich heeft, en dat een continu meebewegen vergt met wat je zelf, de ander en de omgeving waarbinnen je je beweegt nodig heeft.

Het uitwisselen van ervaringen met die voortdurende zoektocht bracht mij inspiratie voor de dagelijkse praktijk. Een nuttige ervaring dus! En altijd leuk om weer nieuwe mensen te ontmoeten, en daarmee tot nieuwe (of hernieuwde) inzichten te komen.”

(Judith van der Meij, ministerie van BZK)


“Het was voor mij ontzettend leuk en inspirerend om aan te schuiven bij het Hartmans Netwerk. De zin ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ was voor mij typerend voor de dag. Dit soort netwerken laten het belang zien van samen ergens aan werken. Mooi om te zien hoe de leden elkaar ook stimuleren in hun ontwikkeling en elkaar kunnen helpen en ondersteunen.

Ik vond het een eer om erbij te zijn en om ook mijn kennis en ervaring te kunnen delen met de leden van het netwerk.”

(Nardy Beckers, Gemeente Alphen aan den Rijn)

De septemberbijeenkomst van het Hartmans Netwerk in Alphen aan den Rijn stond in het teken van:

 Leiderschap in de publieke sector: ‘een blik op nu en de toekomst’

Na een inspirerende opening van de dag door gemeentesecretaris Pieter Jeroense, waarbij hij inging op zijn motivatie en eigen manier van leiderschap in zijn rol als algemeen directeur, zijn we aan de hand Nikol Hopman gedoken in de ins en outs van leiderschap in de publieke sector als fenomeen van wetenschappelijk onderzoek. Leiderschap is niet iets voorbehouden aan een leidinggevende; leiderschap gaat over je persoonlijke stijl en eigen overtuigingen. Hou je antennes aan, zoek de dialoog en common ground met je werkomgeving en besef dat jouw leiderschapsopgave het simultaan schaken op verschillende speelvelden is.

Flipover

Aansluitend heeft Mariël Middendorp, directeur dienstverlening en sociaal domein en plv. gemeentesecretaris in Alphen aan den Rijn, ons meegenomen in haar carrièrepad en keuzes die ze daarin heeft gemaakt die haar zelfs finalist maakte in de verkiezing voor overheidsmanager van het jaar 2015.

Met deze bagage in de rugzak, ontvingen wij met de lunch een groep leidinggevenden uit de eigen organisaties met wie we in de middag in drie groepen in gesprek zijn gegaan over de toekomst van leiderschap in de publieke sector. Een inspirerend gedeelte waar uiteindelijk ook ruimte was voor een stukje intervisie en kennisdeling.

We sloten de dag af onder het genot van een drankje op een mooie locatie, waar we nog verder hebben gesproken over het thema.

Reageer op dit artikel