Lustrumbijeenkomst 2016: 20 jaar Hartmans Netwerk

Jelle RinzemaBijeenkomsten0 Comments

Het Hartmans Netwerk bestaat 20 jaar! Dat is bijzonder. Dat is leuk! Om dit te vieren stond de slotbijeenkomst van 9 december 2016 in het teken van het lustrum. Naast de huidige leden waren ook oud-leden welkom. Een massale opkomst laat zien dat het ‘hart’ voor het openbaar bestuur nog steeds klopt. Dit, een inspirerende locatie en een goed gevuld programma zijn de ingrediënten voor een geslaagde dag geweest. Een kort overzicht.

Ochtendprogramma

’s Ochtends hebben we afscheid genomen van de derdejaars Hartmanners. Toppers die na een geweldige tijd het netwerk weer verlaten. Als alumni blijven zij uiteraard nauw betrokken bij de activiteiten. Naast het afscheid was er een inhoudelijke presentatie en korte workshop over ‘leadership’. Deze werd verzorgd door Julius van Geen (hoogheemraadschap Rijnland) en Sala Besic (gemeente Eindhoven) die namens Hartmans Netwerk naar de Harvard University zijn geweest voor een scholarship. Een mooie ervaring.

De derdejaars Hartmanners vlnr: Gertjan Veneberg, Soumicha Aabouz, Celine Klemann, Rosanna Stokes, Anne Visser en Jan Willem Schuurman

20 jaar openbaar bestuur, een terugblik en vooruitblik

Rond de lunch arriveerden de alumni in grote getalen. Gastspreker Titus Livius (directeur Bestuur en Financiën Ministerie van BZK) nam ons mee in de bestuurlijke ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Als contradictie gaf gastspreker Hans Peter Benschop (directeur Trendbureau Overijssel) ons daarna een blik op de toekomstige trends. Er liggen mooie dingen in het verschiet.

Na een korte pauze was er tijd voor een paneldiscussie. Hiervoor zaten aan tafel: Jeroen Haan (lid dagelijks bestuur hoogheemraadschap Rijnland); Jan Markink (gedeputeerde provincie Gelderland); Bert Blase (burgemeester Vlaardingen / voorman ‘Code Oranje’) en Mark Buijs (burgemeester Boxtel). Heren met een visie. Heren met een mening. Heren die niet bang zijn om dit te delen. Aan Saskia Borgers (interim directeur Omgevingsdienst Groningen), de taak om het panel voor te zitten en de heren én het publiek in toom te houden. En dat deed ze voortreffelijk! Het gesprek ging vooral over de vraag ‘wanneer en hoe betrekken wij inwoners bij maatschappelijke vraagstukken en hoe gaan wij om met hun zorgen en weerstand? Volgens Bert Blasé is het vertrouwen in de politiek flink aan het kelderen en moet het nog radicaler. ‘We moeten experimenteren met een aantal vormen en snel op weg naar een nieuwe democratie.’ Daar zet Code Oranje op in. Jeroen Haan geeft aan dat brieven en inloop niet helpen om inwoners te bereiken, wel van deur tot deur langsgaan. Het werk van ambtenaren verschuift van beleidswerk naar luisteren en ophalen. De experimenteerdrift moet wel duurzaam zijn, mensen krijgen van een positieve flow meer energie. Met elkaar vanuit een doel samenwerken zoals ook in Boxtel gebeurt. Jan Markink zegt ‘begin klein, zoek mensen op met dezelfde energie en trek vooral niet aan een dood paard’. Saskia Borgers stelde de vraag: wanneer houdt dit op en pak je als bestuurder zelf de verantwoordelijkheid? Na een inhoudelijk sterke discussie tussen de heren, maar vooral ook tussen de heren en het publiek werd één ding duidelijk. Hierover kunnen we nog uren, misschien wel dagen van gedachten wisselen.

Rondleiding of workshop

Een Hartmanner wil niet alleen praten en luisteren, maar ook wat doen. En dat kon. Herman Sietsma nam een flinke groep mee op reis door de geschiedenis van het prachtige kasteel Amerongen. Met veel enthousiasme liet hij alle hoeken van het kasteel zien en vertelde vol passie over de historie en de kunst van het kasteel.

Een andere groep werd meegenomen in de workshop ‘Visualiseren kun je leren’ door Debbie Dekkers. Geen woorden maar beelden! Met laptops, tablets en stiften kregen de deelnemers de quickwins van het gebruik van beelden.

In de ruimte ernaast nam Arnold Koekoek een groep enthousiastelingen mee in de wereld van het gedrag. Met zijn workshop ‘to behave or not to behave’ legde hij haarfijn uit waarom sommige collega’s of cliënten nou eenmaal lastig zijn in de omgang. Of ligt het misschien aan jezelf?

Diner Rouler

Kastelen, tekenen en gedragsreflectie maakt hongerig. Daarom stond na de borrel de eerste gang al klaar. In vijf ronden werd geproefd van de culinaire hoogstandjes van de keuken van kasteel Amerongen. Elke ronde op een andere plek, met andere tafelgenoten. Van lamspies tot cheesecake, van gemeentesecretaris tot zelfstandig ondernemer, van omgevingswet tot gekanteld werken. Er werd goed gegeten en veel gepraat. Na het eten werden de laatste visitekaartjes uitgewisseld en ging iedereen rustig aan weer huiswaarts. Een innoverende en geslaagde dag; op naar 25 jaar Hartmans!

Reageer op dit artikel