Vernieuwing, participatie en Initiatiefrijke stad

Sanne de GroenBijeenkomsten, Nieuwsberichten0 Comments

Op vrijdag 6 april brachten de Hartmanners voor haar voorjaarsbijeenkomst een bezoek aan Zwolle. Het centrale thema van de dag was “vernieuwing, participatie en Initiatiefrijke stad”. Door middel van een interactieve lezing en een werkbezoek aan de Stadshoeve in Zwolle werden de Hartmanners ondergedompeld in de wereld van participatie.

Vernieuwing en participatie

De ochtend stond in het teken van een inspirerende sessie met Ferenc van Damme, beleidsontwikkelaar ‘Participatie & Communicatie’ bij de Provincie Overijssel. Hij nam de Hartmanners mee in de veranderende wereld met nieuwe vormen van diensten, zoals Netflix, Spotify en Rammstein, die allen gebruikmaken van de coöperatiegedachte. De overgang van de “oude” naar de nieuwe wereld kenmerkt zich door een overgang van zuilen, sociale klassen en hiërarchische structuur naar netwerken, individuen en egalitaire structuur.

Hierbij past ook een andere manier van participeren en communiceren. Een hulpmiddel hiervoor is de inzet van de participatieladder, die duidelijkheid biedt over ‘vorm van participatie’ en bestuursstijl. Een veelgebruikt instrument, dat nog steeds van grote waarde is bij participatieprocessen. Ook het leefstijlenonderzoek van Motivaction kwam aan bod. Hieruit zijn vier houdingen/belevingswerelden in de samenleving af te leiden, zoals plichtsgetrouwen en pragmatici, waarbij ook verschillende communicatievormen passen.

Tot slot riep Van Damme de Hartmanners op om samen te leren en de verandering van binnenuit vorm te geven. Hierbij gaf hij nog een wijsheid mee: “Alles was jij denkt voor mij te doen, maar niet met mij, doe je tegen mij.”

 

Initiatiefrijk Zwolle

Na de lunch stapten de Hartmanners op de fiets naar Stadshagen, een nieuwbouwwijk in Zwolle. Bianca Meekers, programmaleider van Initiatiefrijk Zwolle, vertelde samen met de initiatiefnemer over het project van de Stadshoeve. Op initiatief van de gemeente is aan een groep inwoners gevraagd om iets te gaan doen in Stadshagen. Na een intensief proces van een aantal jaar is het resultaat daar: een park voor jong en oud met een natuurspeeltuin, kinderboerderij, ontmoetingscentrum en belevenistuin. De Hartmanners voerden met de initiatiefnemer een interessant en leerzaam gesprek over het doorlopen proces, de kansen en opgaven. Tot slot volgde een rondleiding door de Stadshoeve.

Reageer op dit artikel