Marianne Verkade
14 oktober 2020

Vergaderingen die stipt op tijd beginnen, minder reizen en steeds meer acceptatie voor thuiswerken. Veelgenoemde voordelen van werken in deze bijzondere tijd. Sinds Covid-19 in maart het openbare en sociale leven platlegde, is de manier waarop we werken drastisch veranderd.

Verschillende leden van het Hartmans Netwerk – bestaande uit 21 jonge professionals werkend bij de decentrale overheid – werden de afgelopen maanden ingezet in de ‘gemeentelijke frontline’ van de coronacrisis. Zo is Willeke Rosendaal, Jurist Handhaving bij gemeente Rhenen, verantwoordelijk voor de aansturing op de Buitengewoon Opsporingsambtenaren. ‘’In het begin van de crisis genoot ik echt van de verbinding in de samenleving. Naarmate er meer mogelijk werd, was er ook een toename van het aantal meldingen en geweldsincidenten.” Marianne Verkade, werkzaam als Coördinator Sportstimulering bij de gemeente Amsterdam, is onderdeel van een crisisteam voor jeugd. ‘’Door het wegvallen van sociale functies zoals sport, kwamen kinderen en jongeren thuis te zitten. Niet voor iedereen even makkelijk. Door de eerste versoepelingen konden we de kwetsbare doelgroepen gelukkig snel helpen.”

Wat we kunnen (en moeten) leren van deze coronatijd

Willeke en Marianne missen het werken op kantoor. Even bij iemand langslopen om een vraag te stellen of gewoon voor een gezellig praatje. Maar deze situatie heeft ook veel opgebracht. Zo ziet Marianne in een crisisstructuur hoe snel besluiten genomen worden als groot voordeel. Marianne: ‘’Binnen een week werden allerlei integrale crisisteams samengesteld. Daardoor ontstond er een goede verbinding tussen domeinen en werkvelden. Ik hoop echt dat we die samenwerking kunnen behouden en voortzetten.”

Het gedwongen thuiswerken schoot collega’s als een katapult de digitale wereld in; meegaan in de digitale verandering was vanaf 15 maart geen keuze meer. Een verandering die wij als jonge ambtenaren natuurlijk toejuichen!

Dit artikel hebben we geschreven als bijdrage voor Binnenlands Bestuur.