Marianne Verkade
17 juni 2021

Iedereen werkt in een team of heeft dat in zijn of haar carrière al meerdere keren gedaan. Elk team is anders en de dynamiek per team kan snel veranderen. Er zijn vijf frustraties die bij teamwork kunnen opspelen: er is geen vertrouwen, er is angst voor conflicten, gebrek aan betrokkenheid, teamleden mijden verantwoordelijkheid en/of er is te weinig aandacht voor resultaten.

Twee bijeenkomsten over teamwork

Het thema teamwork en de vijf frustraties stonden op de agenda tijdens onze (digitale) bijeenkomsten van 28 mei en 4 juni 2021. Ter voorbereiding ontving iedereen het boek van schrijver Patrick Lencioni, met als verassende titel ‘De 5 frustraties van teamwork’. In de eerste bijeenkomst nam Joyce Moesman van @Mens ons verder mee in de uitdagingen van teamwork en kregen we praktische handreikingen om ervoor te zorgen dat samenwerken leuk blijft. Als belangrijke basis is het vooral noodzaak om als team (en alle individuen daarin) antwoord te vinden op de vraag: Wat bezielt ons? Als teams weten waarom ze bestaan en wat ze toevoegen aan bijvoorbeeld bedrijfsvoering, de maatschappij of een afdeling ligt er een goede basis.

Bestaat het perfecte team eigenlijk wel?

Soms lijken teams een geoliede machine. Hoewel het zeker kan bestaan dat er bij teams geen van de vijf frustraties opspelen, spelen er onder de oppervlakte nog wel wat zaken. Zo zijn tekenen als sarcastische grapjes of roddelen signalen die aangeven dat het team toch wat scheurtjes vertoond. De mate van concentratie en vasthoudendheid is vaak maar kortere tijd vol te houden. Dit bleek ook uit de twee intervisiecasussen die we een week na de workshop behandelden. Door twee uur de diepte in te gaan op twee verschillende vraagstukken pelden we af waar nu echt de frustraties zaten. En over teamwork gesproken: de intervisiesessies werden begeleid door Hartmanner Leonne Delahaije en oud-Hartmanner Carla Saris.

En nu op naar het najaar, waarin we elkaar hopelijk weer fysiek kunnen ontmoeten voor interessante congressen en gezellige borrels!

Hartmans Netwerk

Het Hartmans Netwerk is hét netwerk voor talent dat het verschil wil maken in het openbaar bestuur. Hartmanners vergroten hun kennis hun kennis over het openbaar bestuur en spelen in op actuele thema’s. Ook lid worden van het Hartmans Netwerk? Kijk hier of neem contact met ons op.